×

Ostrzeżenie

JUser::_load: Nie można załadować danych użytkownika o ID: 360.
wtorek, 09 lipiec 2019 13:15

Tradycyjne pieczywo – czyli jakie?

Pieczywo Pieczywo

Ostatnio coraz częściej można spotkać się z takimi hasłami, jak tradycyjny wypiek chleba czy chleb wypiekany tradycyjną metodą.

Z pewnością dobrze się one kojarzą, ale co właściwie oznaczają? Czy istnieje rzeczywiście duża różnica pomiędzy ogólnodostępnym i tradycyjnym pieczywem?

W przypadku, gdy podczas robienia chleba stosowane są polepszacze, konserwanty i barwniki, wychodzą bardzo ładne, równe, pulchne bochenki, o długiej dacie ważności. Na dodatek korzystanie z gotowych mieszanek albo zakwasu w proszku sprawia, że pieczywo znacznie szybciej powstaje. Czyli chyba zarówno jego konsumenci, jak i wytwórcy powinni być zadowoleni. Niestety niektóre osoby faktycznie dają się nabrać na sztuczki polegające na uzyskaniu określonego efektu dzięki użyciu karmelu, kwasu l- askorbinowego, stabilizatorów, gumy guar itp. A przecież wystarczy przeczytać etykietę, żeby natychmiast dowiedzieć się czy dany bochenek jest zdrowy, czy nie koniecznie. Jednak tego rodzaju praktyki poprzedza zazwyczaj podjęcie decyzji o uważnym wybieraniu produktów spożywczych. Niezłym pomysłem jest samodzielne robienie chleba, a jeżeli ktoś nie ma na to czasu, najlepiej zorientować się gdzie w pobliżu działa dobra piekarnia. W razie czego warto też podjeżdżać nieco dalej, na przykład z warszawskiego Wilanowa do dzielnicy Mokotów, jeśli tylko znajduje się tam punkt polecany przez amatorów tradycyjnego pieczywa.

Zawsze zanim kupi się nowy chleb, należy sprawdzić czy został wytworzony z wysokiej jakości, naturalnych składników. Tak naprawdę ich lista może być niezwykle krótka: zakwas, mąka, woda, sól. Za to sam proces powstawania pieczywa wręcz przeciwnie – wymaga odpowiedniej ilości czasu. Chodzi o to, aby nie przyśpieszać go na żadnym etapie poprzez stosowanie niepotrzebnych dodatków. Piekarnia, która korzysta z prostych receptur, starannie dobiera składniki, nieustannie rozwija swoje umiejętności i wytwarza chleb z miłością, zasługuje na to, żeby doceniło ją jak najwięcej klientów. Proponowane przez nią pieczywo okaże się z pewnością ciężkie, zwarte, szarawe, ale to doskonale. Właśnie tak wygląda zdrowy bochenek, który powstał przy użyciu tradycyjnych metod.

 

Twój lifestyle

Jak zadbać o zdrowie jesienią? – Sprawdzone metody

Jak zadbać o zdrowie jesienią? – Sprawdzone metody

Jesień to piękna pora roku, pełna kolorów i wyjątkowego nastroju. Niestety to również czas, w którym spada poziom naszej odporności, czytaj dalej
Wybór odpowiedniej szkoły budowlanej

Wybór odpowiedniej szkoły budowlanej

Decyzja o wyborze ścieżki edukacyjnej jest kluczowa dla każdego, kto marzy o pracy w branży budowlanej. Szkoły budowlane, technika budowlane czytaj dalej
Równowaga między pracą a życiem osobistym

Równowaga między pracą a życiem osobistym

Coraz więcej osób doświadcza problemów związanych z nadmiarem pracy i brakiem czasu na życie osobiste. Utrzymanie równowagi między obowiązkami zawodowymi czytaj dalej
Najbardziej eksponowane fragmenty Orlej Perci

Najbardziej eksponowane fragmenty Orlej Perci

Orla Perć, biegnąca granią Tatr Wysokich, to najbardziej legendarny, ale i najtrudniejszy szlak w polskich Tatrach. Jest nie tylko wymagający czytaj dalej
Wolontariat uczniów IX Liceum w Częstochowie dla KS Norwid

Wolontariat uczniów IX Liceum w Częstochowie dla KS Norwid

IX Liceum Ogólnokształcące w Częstochowie - https://mlodzitejziemi.pl/ - jest znane z aktywnego zaangażowania swoich uczniów w działania Klubu Sportowego Norwid Częstochowa. Klub siatkarski czytaj dalej
Lublin świętuje europejskie wsparcie

Lublin świętuje europejskie wsparcie

11 maja w Lublinie odbyła się uroczystość z okazji Finału Dni Otwartych Funduszy Europejskich, która zgromadziła mieszkańców miasta i okolic. czytaj dalej
  • 1