Głodówki nie są jednak wskazane dla każdego – wiele osób ze względu na stan zdrowia, specyfikę pracy albo osobiste przyzwyczajenia nie może lub nie chce stosować tego rodzaju diety. Okazuje się jednak, że wpływ na aktywację sirtuin w organizmie mają także niektóre produkty spożywcze. Czy oznacza to, że jedząc odpowiednio skomponowane posiłki, możemy zapewnić sobie długowieczność i zdrowy, piękny wygląd?
Sirtuiny to białka odpowiedzialne za regulację metabolizmu komórek naszego organizmu oraz przedłużanie ich życia. Sirtuiny odkryto po raz pierwszy w drożdżach w 1990 roku. Podczas procesu rozrostu drożdży ich DNA dzieli się na części, spośród których wyróżniamy także te działające błędnie. W przypadku zbyt dużego nagromadzenia błędnych fragmentów DNA podczas podziału drożdże umierają. Działanie sirtuin neutralizuje nieprawidłowe fragmenty DNA drożdży, pozwalając na ich dłuższe funkcjonowanie i rozrost.
Aktywatory sirtuin w codziennym jadłospisie
W organizmie człowieka sirtuiny aktywowane są intensywnie podczas głodówek, których regularne stosowanie może mieć pozytywny wpływ na zdrowie. Do stosowania głodówek potrzeba jednak możliwości czasowych, zmiany przyzwyczajeń oraz gotowości na spadek wydajności organizmu podczas trwania kuracji. Sposobem na pogodzenie chęci skorzystania z dobroczynnego działania sirtuin oraz utrzymania potrzebnego organizmowi dziennego bilansu kalorycznego jest wprowadzenie do jadłospisu składników o potwierdzonym działaniu aktywującym „eliksir młodości”, za jaki uważane są sirtuiny. Ten sposób żywienia nazywany jest dietą sirtfood. Dieta sirtfood zakłada ograniczenie kaloryczności posiłków oraz komponowanie ich z produktów wpływających na syntezę sirtuin w organizmie, jednak także i bez ścisłego przestrzegania założeń tej diety możemy cieszyć się działaniem produktów wpływających na powstawanie sirtuin. Dieta sirtfood wymaga poświęceń, ograniczenia kalorii i przyrządzania konkretnych posiłków, natomiast aktywatory sirtuin same w sobie są smacznymi i lubianymi produktami, poprawiającymi samopoczucie i zdrowie organizmu. Włączanie ich do codziennego jadłospisu nie powinno więc przysparzać nikomu większych trudności.
Aktywatorami sirtuin są popularne i znane z kuchni włoskiej i francuskiej czerwone wino, oliwa z oliwek, kapary, gorzka czekolada, papryczki chilli, rukola, a także orzechy, kakao, gryka, seler, jarmuż, daktyle, lubczyk, pietruszka, cykoria, czerwona cebula, soja, jabłka, cytrusy, truskawki. Resweratrol zawarty w czerwonym winie intensywnie aktywuje sirtuiny w samym centrum przemian zachodzących w organizmie – jądrze komórkowym, bezpośrednio wpływając na długość życia komórek ciała człowieka. Czerwone wino to także bogate źródło przeciwutleniaczy, chroniących organizm przed działaniem wolnych rodników, powodujących przedwczesne starzenie się.
Poziom sirtuin zwiększają również zawarte w herbacie katechiny oraz kurkumina występująca w kurkumie. Kurkuma ma właściwości poprawiające stan psychiczny człowieka – udowodnione działanie przeciwlękowe i przeciwdepresyjne tej intensywnie żółtej, aromatycznej przyprawy oparte jest na wspomaganiu aktywności dopaminy i serotoniny – tak zwanych hormonów szczęścia. Kurkumina działa również przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Z kolei teobromina zawarta w kakao poza aktywowaniem sirtuin wpływa pozytywnie na aktywność i wydajność pracy mózgu oraz serca.
Zbilansowana dieta o ograniczonej liczbie kalorii bogata w aktywatory sirtuin, zwłaszcza w połączeniu z regularną aktywnością fizyczną z pewnością wpłynie pozytywnie na nasze zdrowie, poprawi kondycję skóry oraz całego organizmu, pomagając utrzymać dobre samopoczucie i młody wygląd przez długie lata.