Jednym z takich eksperymentalnych produktów jest domowy ketchup, którego przygotowywanie na własną rękę wydaje się dość odważne. Spróbujmy zastanowić się razem – czy lepiej przygotować własny domowy ketchup, czy wybrać ulubiony produkt konsumentów – ketchup Pudliszki?
Jakość pomidorów? Werdykt: ketchup Pudliszki
Ketchup domowy postanowiliśmy porównać z ketchupem Pudliszki w kilku kategoriach. Pierwszą z nich jest jakość pomidorów, które wykorzystuje się do ich przygotowania. Jeśli chodzi o domowy ketchup, z pewnością sama wiesz, jak przedstawia się sytuacja: nie jest łatwo dostać dobrej jakości soczyste i świeże pomidory w niskiej cenie. Wiele z tych, które dostępne są w sklepach nawet latem, wiele osób określa niezwykle adekwatnym przymiotnikiem „papierowe” – są wodniste i niezbyt wyraziste w smaku.
Firma Pudliszki polega natomiast na swoich sprawdzonych, lokalnych dostawcach, których uprawy znajdują się w bezpośrednim sąsiedztwie jej zakładów. Dzięki temu pomidory, z których powstaje ketchup (i inne produkty firmy, takie jak przecier pomidorowy czy sos do spaghetti Pudliszki), są zawsze świeże i starannie wyselekcjonowane: soczyste, jędrne i pełne smaku. A to właśnie te czynniki decydują o smaku produktu finalnego.
Naturalny skład? Werdykt: remis
Niektórym werdykt w tej kategorii może się wydawać zaskoczeniem – jak to, produkt sklepowy i domowy są równie naturalne? Okazuje się, że tak. Pudliszki od dawna stawiają na prosty i naturalny skład swoich produktów, dzięki czemu ketchup, koncentrat pomidorowy czy sos do spaghetti Pudliszki nie mają w swoim składzie żadnych sztucznych konserwantów. Jeśli chodzi o ketchup Pudliszki, poza pomidorami w jego składzie znajdują się jedynie niewielkie ilości soli, cukru i octu (naturalnych konserwantów, których używasz też w produkcji własnego domowego ketchupu) oraz skrobia kukurydziana nadająca mu odpowiednią konsystencję. Prawda, że niewiele różni się to od twojego przepisu na ketchup?
Wygoda i nakład pracy? Werdykt: ketchup Pudliszki!
Kategorią decydującą o końcowym sukcesie ketchupu Pudliszki w tym teście jest zdecydowanie wygoda. Próba stworzenia własnego ketchupu, oprócz problemów z surowcem, wymaga bowiem sporych nakładów pracy i wiąże się z ryzykiem trwałego wybrudzenia kuchni (czy oczami wyobraźni widzisz już te czerwone, pomidorowe plamy na białych ścianach?). Dlatego też zamiast ketchupu lepiej wyczaruj inne domowe przetwory, a ketchup i sos do spaghetti Pudliszki zrobią za ciebie.
Umowa stoi?