Jak zdrowo żyć
Zdrowy tryb życia to pierwszy krok do zachowania dobrego samopoczucia. Odpowiednia ilość snu, spożywanie urozmaiconych, pełnowartościowych posiłków, dostarczanie swojemu organizmowi niezbędnych witamin i minerałów sprawią, że pożegnamy się z wieloma uciążliwymi dolegliwościami. Podstawą każdej diety jest składnik tak oczywisty, że często pomijany - niegazowana woda mineralna. Powinniśmy wypijać 2 litry wody każdego dnia. Każdy dzień powinniśmy rozpoczynać także od śniadania. Nie bezzasadnie mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia - tak w rzeczywistości jest. Dlatego pełnowartościowe śniadanie obejmujące swoim zakresem elementy zbożowe, nabiał, warzywa i białko skutecznie postawią nas rano na nogi i dadzą siłę na wiele godzin. Pamiętajmy jednak, by się nie opychać - to jedynie nas rozleniwia i przysporzy trawiennych kłopotów.
A psik! Co wtedy?
W okresie jesienno-zimowym staramy się jeszcze bardziej wzmocnić naszą odporność. Jest wiele domowych sposobów, by to zrobić. Jednym z najpopularniejszych jest oczywiście czosnek. Podobne właściwości ma cebula. Ten niezwykły duet potrafi zdziałać cuda. Jedzone na surowo, na przykład jako dodatek do kanapek, działają bakteriobójczo. Podobne właściwości posiada imbir. Składniki te można połączyć z miodem i sokiem z cytryny, przygotowując domowy “syrop” - prawdziwą witaminową bombę, która rozprawi się z każdym czyhającym przeziębieniem.
Jeśli cytryna, to oczywiście witamina C. A ta występuje w sporych ilościach także w innych warzywach i owocach: szpinaku, papryce, porzeczce, cytrusach czy brokułach. Jak działa witamina C? Pobudza ona produkcję interferonu, substancji o właściwościach zarazkobójczych. Ale witamina C nie jest jedyną, która okaże się pomocna w walce o nasze zdrowie - witamina A obecna między innymi w nabiale i wątróbce pozwala na produkcję białych ciałek krwi, które są niezwykle istotne dla systemu obronnego organizmu; potrzebujemy także witaminę B6, którą znajdziemy chociażby w bananach, rybach i wołowinie.
Tłuszcz - Twój przyjaciel
Tłuszcze potrafią zdziałać cuda - ale nie każde. Te, o które warto się zatroszczyć, to kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego oraz kwasy omega-3. Te pierwsze obecne są między innymi w oliwie z oliwek o oleju rzepakowym, te drugie w rybach i siemieniu lnianych. Ale oliwa czy olej, by zachować maksimum swoich zdrowotnych właściwości, powinny być spożywane na zimno - najlepiej jako dressing sałatki. Schabowy smażony na głębokim oleju nie pomoże nam w walce z przeziębieniem. Zdrowe tłuszcze pomagają w produkcji eikozanoidy, czyli hormonów przeciwzapalnych, które budują nasz system odpornościowy.