Coraz częściej na weselnych uroczystościach – i tych kameralnych, i tych bardzo dużych zamiast stołu z ciastami (albo obok niego) pojawiają się cudne i przykuwające uwagę i młodszych i starszych candy bary. To nic innego jak pięknie wyglądający kącik ze słodyczami.
Słodkości pełne uroku
Poza tym że candy bar to miejsce uczty dla podniebienia, to dodatkowo jest świetnym elementem aranżacyjnym, słodką i uroczą dekoracją, którą czasami chciałoby się zostawić nietkniętą, ale się nie da, ponieważ na stole same najlepsze i najpiękniejsze słodycze. To niemalże spełnienie bajkowych marzeń z dzieciństwa pełnych śnieżnych kul, brokatowych posypek, kokardek i falbanek we wszystkich kolorach tęczy. Candy bar na wesele staje się więc ciekawą alternatywą dla tradycyjnego stołu z ciastami i wygrywa chociażby aspektem wizualnym, różnorodnością i klasą samą w sobie.
Przygotowując słodki bar samodzielnie lub zlecając to zadanie profesjonalnej firmie, warto kilka rzeczy dokładnie przemyśleć, by efekt był zachwycający, a goście na długo zapamiętali naszą propozycję. Przede wszystkim trzeba zadbać o dekorację i wygląd. Przydadzą się ozdobne patery z przykryciem, na których będzie można idealnie wyeksponować ciasteczka, słodkie kule czy też muffiny, miseczki i talerzyki, wazy i stojaki. Dobrze by było, żeby były one utrzymane w jednej tonacji stylistycznej. I może faktycznie od wyboru kolorystyki, wiodących motywów czy też klimatu powinniśmy zacząć. Warto pamiętać, że nawet jeśli będziemy przygotowywać candy bar samodzielnie, to wcale nie musimy kupować wszystkich akcesoriów, a możemy je pożyczyć. Chociaż może się zdarzyć, że klimat tak się nam spodoba, że będziemy chcieli na stanie mieć kilka ładnych gadżetów na różne okazje. Odpowiednie naczynia oraz ułożenie słodyczy i dekoracji będzie w każdej sytuacji mieć kluczowe znaczenie.
Klasyka i nonszalancja
Choć w Polsce moda na candy bary dopiero rozkwita, już widać pewne trendy designerskie. Klasyczny słodki stół ułożony powinien być holistycznie – na początku mniejsze miseczki, potem średnie patery, a na końcu wysokie wazy. Niektórzy, by osiągnąć efekt, tworzą na stole coś w rodzaju schodów. Taki układ zapewnia dobry dostęp do wszystkich rzeczy i pozwala wyeksponować te najpiękniejsze. Kolejnym trendem jest przesyt. Candy bar na wesele powinien być cały zapełniony różnorodnymi słodkościami, by sprawiał wrażenie obfitości. Dlatego właśnie czasem lepiej zorganizować mniejszą przestrzeń, ale ciasno wypełnioną.
Co najważniejsze, candy bar to smak, który sprawia, że chcemy spróbować wszystkiego i bardzo często ta rozkosz podniebienia jest wspaniałym wspomnieniem beztroskiego dzieciństwa. Warto zatem dokładnie zaplanować, co w bardziej się znajdzie począwszy od cukierków, pralinek, ciasteczek na torcikach, lizakach czy babeczkach skończywszy. Dobrym pomysłem są owoce, które można maczać w różnych posypkach.