1. Wybór kosmetyków.
Podstawą właściwej pielęgnacji włosów jest dobór kosmetyków, które będą spełniać ich potrzeby. Aby tak się stało, należy określić swój typ włosów. Drugim krokiem jest kierowanie się zasadą, że szampon dobieramy do skóry głowy, a odżywkę do typu włosów. Zwracaj uwagę także na skład wybranego preparatu – im krótszy spis na etykiecie, tym lepiej. Unikaj produktów, które w składzie mają m.in. SLS, silikony i polimery. Dwa razy w tygodniu lub doraźnie w razie potrzeby, sięgaj po maski do włosów. Możesz wypróbować także domowych sposobów pielęgnacji włosów, np. jeśli nadmiernie wypadają, wcieraj w nie sok z czarnej rzepy lub olej rycynowy. Osoby borykające się z różnymi problemami skóry głowy i włosów powinny sięgać po dermokosmetyki dostępne w aptece. Przykładem są preparaty marki Bioderma, które powstały dzięki współpracy specjalistów z różnych dziedzin: dermatologii, toksykologii i alergologii.
2. Regularne wizyty u fryzjera.
Podcinanie końcówek znacznie poprawia stan naszych włosów, a tym samym pozytywnie oddziałuje na ich wygląd. Rozdwojone końcówki widoczne są zwłaszcza na długich włosach i potrafią całkowicie zniszczyć naszą fryzurę. Podcinane systematycznie włosy nie będą się tak łamać i kruszyć.
3. Ostrożnie ze środkami do stylizacji.
Jeśli nie potrafisz wyobrazić sobie dnia bez skorzystania z suszarki, lokówki lub prostownicy, zachowaj przynajmniej rozsądek w ich korzystaniu. Suszarkę trzymaj w bezpiecznej odległości od głowy, a samo suszenie zaczynaj od letniego podmuchu. Ciepły nawiew kieruj zgodnie ze wzrostem włosów i nie trzymaj go zbyt długo w jednym miejscu. Całą czynność wykonuj partiami, poczynając od nasady włosów. Na koniec ustaw chłodniejszy nawiew. Jeśli stosujesz lokówkę lub prostownicę, pamiętaj o tym, aby przed ich użyciem spryskać włosy środkiem chroniącym przed wysokimi temperaturami.
Na koniec warto przypomnieć, że na stan naszych włosów ma wpływ także dieta. Jadłospis powinien obfitować w składniki mineralne, (takie jak cynk, miedź i krzem), witaminy i kwasy omega 3. Unikaj za to wysoko przetworzonej i smażonej żywności.