Doskonałe espresso – baza każdej mlecznej kawy
Podstawą każdej mlecznej kawy jest oczywiście Espresso. Jego przygotowanie wymaga nieco wprawy. Oprócz wysokiej jakości ziaren, ważny jest ich stopień zmielenia. Jak powinno wyglądać idealne espresso? Zbyt grubo zmielone ziarna powodują, że pianka jest stosunkowo niska z widocznymi dużymi bąbelkami. Natomiast mieląc ziarna zbyt drobno, pianka będzie ciemna i nietrwała. Odpowiedni stopień zmielenia pozwala nam uzyskać gęstą i trwałą piankę z małymi bąbelkami. Można oczywiście kupić gotową kawę sypaną, jednak należy ją odpowiednio przechowywać, aby nie zwietrzała.
Nie musimy samodzielnie mielić ziaren i parzyć kawy w kawiarce. Dużo lepszą metodą jest wykorzystanie ekspresu do kawy, dzięki któremu uzyskamy idealne espresso i mleczną kawę w kilka chwil. Jednym z rozwiązań jest ekspres kapsułkowy. Kawa w kapsułce jest zawsze świeża i bardzo aromatyczna, dzięki hermetycznemu zamknięciu. Oprócz ochrony przed wpływami zewnętrznymi, kapsułki posiadają jeszcze jedną ważną zaletę – posiadają perfekcyjnie odmierzoną porcję kawy, dzięki czemu zawsze wychodzi taka sama, czyli idealna. Nie musimy być profesjonalnymi baristami, by przygotować znakomitą kawę, jak z najlepszej kawiarni. W domowym zaciszu uzyskamy taki sam efekt, dzięki nowoczesnym ekspresom. Kawa w kapsułce to nie tylko intensywne espresso. O wiele łatwiej i prościej będzie sięgnąć po kapsułki, za pomocą których od razu przygotujemy pyszne mleczne kawy!
Cafe Art – sztuka dla zmysłów
Cafe Art to sztuka dekorowania kawy opracowana przez najlepszych baristów. Tworzenie wzorów i rysunków na mlecznej piance wymaga trochę wprawy, jednak praktyka czyni mistrza. Posiadając odpowiedni sprzęt i odrobinę chęci, można stworzyć małe dzieła sztuki. Na początek warto się dowiedzieć, jakie są rodzaje Cafe Art. Pierwszy z nich to etching, który polega na wykorzystywaniu specjalnych szablonów, patyczków czy kolorowych syropów. Bariści korzystają również z termometru gastronomicznego. Spod ich ręki powstają niesamowite, nawet trójwymiarowe, dekoracje.
Kolejną metodą jest free pouring, czyli sztuka wylewania mleka do kawy. Kluczem do sukcesu jest odpowiednio spienione mleko, które musi mieć odpowiednią temperaturę ok. 60-65 stopni C oraz cechować się właściwą gęstością – konsystencja powinna przypominać jogurt. Wówczas pianka swobodnie spłynie równym strumieniem do filiżanki. Aby przygotować kremową piankę, potrzebny jest spieniacz do mleka. Można użyć ręcznego lub automatycznego, takiego jak Nespresso Aeroccino3. Wystarczy tylko wlać mleko do urządzenia i nacisnąć przycisk. Po kilku chwilach uzyskamy idealną piankę i będziemy mogli przystąpić do zdobienia kawy. Spieniacz do mleka pozwala również przygotować zimną piankę, doskonałą do mrożonej kawy.