×

Ostrzeżenie

JUser::_load: Nie można załadować danych użytkownika o ID: 360.
poniedziałek, 19 sierpień 2019 14:29

Zobacz sprawdzony przepis na tradycyjny bigos staropolski

Bigos staropolski Bigos staropolski

Bigos to jedno z najbardziej wyrazistych dań kuchni polskiej. Jest on popularny także na Litwie i na Białorusi.

Istnieje wiele przepisów na przygotowanie smacznego bigosu, który doskonale sprawdzi się jako danie główne nie tylko w trakcie Bożego Narodzenia, lecz także na co dzień. Jeśli nie wiesz, który sposób na bigos jest najlepszy, koniecznie zapoznaj się z naszym przepisem!

Wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować wspaniały bigos

Gotowanie bigosu to niełatwe zadanie – istotną rolę odgrywa tutaj odpowiedni dobór składników. Oto, co będzie ci potrzebne do ugotowania 8 solidnych porcji obiadowych bigosu: 400 g kiszonej kapusty, 400 g białej kapusty, 3 łyżki smalcu, 4 duże suszone grzyby, 5 dużych suszonych śliwek, pieczona wieprzowina, duszona wołowina, kiełbasa, wędzony boczek, jedna duża cebula, łyżka mąki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego oraz przyprawy – liść laurowy, szczypta pieprzu oraz szczypta majeranku. Możesz oczywiście żonglować proporcjami, szukając swojego ulubionego smaku lub wykorzystując po prostu preferowane przez ciebie i twoich bliskich gatunki mięsa i przyprawy.

Czas na gotowanie!

Aby przygotować bigos tradycyjny, w pierwszej kolejności musisz namoczyć suszone grzyby w letniej wodzie i pozostawić je tam na około godzinę. W tym czasie kiszoną kapustę odciśnij z nadmiaru wody, pokrój i włóż do garnka. Dodaj do niej dwie łyżki smalcu. Jeśli twój bigos ma być naprawdę aromatyczny, przyda się także sprawdzona kostka przyprawowa. My wybraliśmy Kostkę Mięsną WINIARY, która jest uniwersalnym uzupełnieniem wielu dań kuchni polskiej, takich jak zupy czy pieczone lub duszone mięso. Następnie w naczyniu umieść namoczone i pokrojone grzyby, suszone śliwki i liść laurowy. Na końcu wlej do garnka dwie szklanki wody i gotuj, dopóki wszystkie składniki nie staną się miękkie, w międzyczasie przykrywając bigos na około kwadrans.

Dodajemy kolejne składniki

W trakcie gotowania możesz zająć się białą kapustą. Należy ją dokładnie poszatkować i blanszować przez 10 minut. Po wykonaniu tego kroku możesz ją połączyć z kapustą kiszoną umieszczoną w garnku. Pokrojony w kostkę boczek podsmaż na patelni, dodając do niego posiekaną cebulkę, która powinna się zeszklić, a następnie oprósz ją mąką. Kiełbasę również pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce smalcu.

Czas umieścić w garnku pozostałe składniki. Do gotującej się kapusty dodaj więc boczek, cebulę, kiełbasę, a także wołowinę i wieprzowinę wraz z koncentratem pomidorowym. Bigos dopraw pieprzem i majerankiem do smaku. Wszystkie składniki powinny dusić się razem jeszcze przez co najmniej pół godziny. Po upływie tego czasu bigos będzie gotowy. Warto powracać do tego wspaniałego, tradycyjnego dania częściej niż raz do roku przy okazji świąt Bożego Narodzenia!

Ciekawy blog gdzie przedstawione są różnego typy przepisy np na gołąbki z młodej kapusty lub pieczony filet z karmazyna znajdziesz na https://smalltwitter.com . Jest to blog kulinarny i trochę opisujący życie codzienne.

Twój lifestyle

Jak zadbać o zdrowie jesienią? – Sprawdzone metody

Jak zadbać o zdrowie jesienią? – Sprawdzone metody

Jesień to piękna pora roku, pełna kolorów i wyjątkowego nastroju. Niestety to również czas, w którym spada poziom naszej odporności, czytaj dalej
Wybór odpowiedniej szkoły budowlanej

Wybór odpowiedniej szkoły budowlanej

Decyzja o wyborze ścieżki edukacyjnej jest kluczowa dla każdego, kto marzy o pracy w branży budowlanej. Szkoły budowlane, technika budowlane czytaj dalej
Równowaga między pracą a życiem osobistym

Równowaga między pracą a życiem osobistym

Coraz więcej osób doświadcza problemów związanych z nadmiarem pracy i brakiem czasu na życie osobiste. Utrzymanie równowagi między obowiązkami zawodowymi czytaj dalej
Najbardziej eksponowane fragmenty Orlej Perci

Najbardziej eksponowane fragmenty Orlej Perci

Orla Perć, biegnąca granią Tatr Wysokich, to najbardziej legendarny, ale i najtrudniejszy szlak w polskich Tatrach. Jest nie tylko wymagający czytaj dalej
Wolontariat uczniów IX Liceum w Częstochowie dla KS Norwid

Wolontariat uczniów IX Liceum w Częstochowie dla KS Norwid

IX Liceum Ogólnokształcące w Częstochowie - https://mlodzitejziemi.pl/ - jest znane z aktywnego zaangażowania swoich uczniów w działania Klubu Sportowego Norwid Częstochowa. Klub siatkarski czytaj dalej
Lublin świętuje europejskie wsparcie

Lublin świętuje europejskie wsparcie

11 maja w Lublinie odbyła się uroczystość z okazji Finału Dni Otwartych Funduszy Europejskich, która zgromadziła mieszkańców miasta i okolic. czytaj dalej
  • 1