Ważne są tutaj proporcje oraz konsystencja ciasta. Jeżeli tak jak zdecydowana większość osób uwielbiasz naleśniki na słodko, zerknij na poniższe przepisy. Z nimi na pewno przygotujesz swój ulubiony posiłek bez żadnego problemu!
Naleśniki z dżemem
W wielu polskich domach naleśniki z dżemem to klasyka. Jeśli nie wiesz, jak je zrobić, nic prostszego! Do przygotowania idealnych naleśników z dżemem potrzebne ci będą: dwie szklanki mleka, jajka, cukier wanilinowy, mąka, olej i sól. Polecamy także użycie wody gazowanej w ilości 4 razy mniejszej od ilości mleka. Dzięki temu niepozornemu dodatkowi ciasto stanie się jeszcze bardziej delikatne i puszyste. Nie zapomnij również o ulubionym dżemie, który sprawi, że twoja przekąska lub obiad staną się zniewalająco słodkie.
Przygotowanie naleśników rozpocznij od wlania dwóch szklanek mleka do miski. Następnie dodaj wodę gazowaną, 2 jajka, sól oraz cukier wanilinowy. W naszym przepisie użyliśmy Cukru wanilinowego WINIARY, który jest sprawdzonym dodatkiem do ciast i naleśników. Lepiej nie pomijać tego składnika, gdyż nadaje on całości odpowiedni aromat i smak. Wszystkie produkty znajdujące się w misce zmiksuj, a następnie dosyp do nich przesianą wcześniej przez sitko mąkę (2 szklanki). Ciasto powinno być gładkie i pozbawione grudek. Dodaj do niego odrobinę oleju i miksuj dalej. Następnie rozgrzej patelnię skropioną odrobiną oleju. Cienkie naleśniki smaż z obu stron na złoty kolor. Kolejne placki należy układać na talerzu jeden na drugim. Jeśli nie podasz ich natychmiast, przykryj je drugim talerzem, by ciasto nie wyschło. Przed podaniem posmaruj naleśniki ulubionym dżemem i zawijaj w rulony lub ćwiartki. Taki posiłek, nie dość, że smaczny, to jeszcze bardzo uniwersalny. Możesz go przygotować o każdej porze dnia, a także zabrać ze sobą do szkoły lub pracy.
Naleśniki z serem
W naszym kraju równie dużą popularnością cieszą się naleśniki z serem. W tym przepisie wykorzystamy jednak nie tylko bardziej treściwe nadzienie, lecz także nieco inne ciasto. Do jego przygotowania wykorzystamy 3 jajka, 2 szklanki mąki, szklankę mleka, szklankę przegotowanej wody, a także szczyptę soli i odrobinę oleju. Farsz zrobimy natomiast z twarogu, cukru, odrobiny mleka i cukru wanilinowego.
Zacznijmy od ciasta. Jego przygotowanie jest bardzo proste, ponieważ wystarczy zmiksować ze sobą wszystkie składniki na gładką, pozbawioną grudek masę. Następnie smażymy naleśniki na suchej, dobrze rozgrzanej patelni. Podobnie jak w poprzednim przepisie układaj placki jeden na drugim, a w razie potrzeby przykryj dodatkowym talerzem. Farsz twarogowy przygotujesz, ucierając ser wraz z cukrem, cukrem wanilinowym oraz mlekiem, które nada całości odpowiedniej konsystencji. Teraz wystarczy umieścić nadzienie na plackach, zawinąć naleśniki i podać je swoim bliskim!