Najpierw trzeba się zastanowić jaki chleb jest najbardziej wartościowy i dlaczego. Na pewno należy wspomnieć tutaj o pieczywie razowym, robionym z mąki przemielonej tylko jeden raz, która zawiera otręby, a tym samym więcej błonnika i składników mineralnych. Z kolei chleb wieloziarnisty wypiekany jest z wybranej mąki, z dodatkiem różnych nasion, pestek itp. Obie wymienione odmiany mogą powstać z mąki pszennej albo żytniej, które występują w kilku odmianach, ewentualnie z mieszanej. Do tego dochodzi jeszcze decyzja – zakwas czy drożdże oraz propozycje orkiszowe, kukurydziane, gryczane itd.
Obecnie prawie każda piekarnia ma na tyle szeroką ofertę, że zanim pójdzie się do niej na zakupy, lepiej wiedzieć przynajmniej wstępnie, czego się szuka. Chleby żytnie razowe posiadają dużo substancji odżywczych i są polecane osobom, które chcą zdrowo jeść lub odchudzają się. Jednak biorąc pod uwagę, że zawierają sporo błonnika i można je określić jako dość ciężkie, nie są zalecane w przypadku kłopotów z żołądkiem. Jeżeli dokuczają komuś, powinien sięgać po jasne pieczywo, ale warto tu podkreślić, że ma ono najmniej cennych składników pokarmowych. Bywa, że optymalnym rozwiązaniem okazuje się zakup grahama albo chleba mieszanego, który z jednej stronie nie obciąża układu trawiennego, a z drugiej może być uznany za wartościowy element posiłków.
Niewątpliwie to bardzo ważne na jaki rodzaj pieczywa się stawia, natomiast koniecznie trzeba dbać też o jego jakość. Zwykle piekarnia oferuje lepsze chleby i bułki niż market, ale niektóre sklepy robią zamówienia na naprawdę wyborne produkty, wypiekane w tradycyjny sposób. W dużych miastach, gdzie pieczywo można dostać bez problemu i to na każdym kroku, przyjrzenie się jego własnościom jest szczególnie istotne. Najlepiej znaleźć dobrą piekarnię w obrębie swojej dzielnicy i trzymać się jej. Choć zapewne zdarza się również tak, że np. mieszkańcy Wilanowa czy Ursynowa, odwiedzają Mokotów, aby kupić chleb.