Wypieki na specjalne okazje
Każde święto to inne rodzaje wypieków. Na urodziny najczęściej przygotowujemy klasyczny tort na bazie kremu maślanego, śmietanowego czy czekoladowego typu ganache, czasem decydujemy się również na urodzinowe muffinki – to świetna propozycja na świętowanie urodzin młodszych członków rodziny. Wykonanie muffinek jest proste, możemy ozdobić je na dziesiątki różnych sposobów.
Z kolei tradycyjne święta takie jak Boże Narodzenie czy Wielkanoc to czas przygotowywania klasycznych wypieków takich jak babki, mazurki, pierniki. Niektórzy decydują się także na zrobienie paschy, na wielu świątecznych stołach królują również różnorakie wersje sernika. Swoich zwolenników ma również ciasto takie jak keks, bogate w bakalie i owoce kandyzowane.
Okazjonalne formy do wypiekania – jak je dobrać?
Formy do pieczenia na specjalne okazje możemy dobrać biorąc pod uwagę różne aspekty. Jednym z najistotniejszych jest materiał:
- Silikon – doskonały dla osób, które lubią przygotować wypieki tylko na specjalne okazje i nie zajmują się tym zbyt często. Silikon gwarantuje równomierne wypiekanie, ciasto nie przywiera do ścianek i spodu formy, a jego wykładanie jest proste i szybkie. Silikon jest łatwy w czyszczeniu, wytrzymały i nie powoduje odkształcania ciasta.
- Stal nierdzewna – tradycyjny rodzaj materiału wykorzystywanego do produkcji foremek. Znajduje się w każdej profesjonalnej kuchni, warto także wykorzystać stalową formę w domowym zaciszu. Okrągła forma do pieczenia ze stali to najlepszy rodzaj do wypiekania ciasta na warstwy tortu. Stal nagrzewa się inaczej niż inne materiały i przy niektórych rodzajach słodkich wypieków zabezpiecza ciasto przed opadnięciem czy pojawieniem się zakalca.
- Ceramika – często wybierany rodzaj naczynia do wypiekania. Ceramiczne formy są uniwersalne, możesz więc wypiekać w nich ciasto lub inne potrawy.
- Aluminium – sprawdza się do większości rodzajów ciast, od drożdżowego, poprzez biszkopt, aż po czekoladowe brownie i inne rodzaje. Formy aluminiowe są lekkie i trwałe, powinniśmy jednak pamiętać o wyłożeniu ich papierem do pieczenia, aby ciasto nie przywierało.
Kolejny aspekt, który możemy wziąć pod uwagę przy wyborze formy, to jej kształt:
- Keksówka – klasyczna, podłużna forma w kształcie prostokątnym lub o podstawie prostokąta ze ściankami rozszerzającymi się ku górze. Sprawdzi się do wypiekania keksu, ale także podłużnego ciasta czekoladowego, drożdżowego i wielu innych.
- Forma do pieczenia babki – babki mają wiele odmian, dlatego forma tego typu będzie równie uniwersalna, co inne kształty. Możesz zdecydować się na babkę majonezową, rumową, czekoladową, brytyjskie angel cake i wiele innych. Jeżeli zdecydujesz się na formę silikonową w tym kształcie, możesz także przygotować w niej paschę czy owocowe galaretki.
- Forma w kształcie serca – świetne urozmaicenie na specjalne okazje, takie jak urodziny, rocznice czy walentynki. Upieczesz w niej większość rodzajów ciast, a unikatowy kształt sprawi, że ciasto ucieszy bliską Ci osobę.
- Forma okrągła – odpowiednia do wspomnianych wcześniej warstw tortu czy klasycznych ciast takich jak drożdżowe. Sprawdza się także do wypiekania większej liczby drożdżowych zawijasów z cynamonem lub czekoladą.
- Forma do muffinek – płaska z parzystą liczbą foremek do muffinek. Najczęściej silikonowa, aluminiowa lub stalowa.
Wśród bogactwa propozycji z pewnością znajdziesz tę odpowiednią dla siebie.