Największa zaleta kawy z kapsułek
Ekspres na kapsułki ma jedną olbrzymią zaletę: każdego dnia możemy z niego pić zupełnie inną kawę. Nie musimy czekać, aż skończymy opakowanie jednych ziaren, aby móc otworzyć kolejne. Po prostu bierzemy dowolną kapsułkę i przyrządzamy napój. Poniżej przegląd kapsułek z kawą firmy NESCAFÉ® Dolce Gusto® – których smaków warto spróbować?
Mocha
Nazwa tej kawy wywodzi się od nadmorskiego miasta Mokka w Jemenie. W XVIII wieku znajdował się tam port, który był głównym eksporterem kawy na cały świat. Jemeńska kawa wyróżniała się wyraźnym czekoladowym posmakiem.
Mocha, znana także jako mokka, to napój przygotowywany na bazie espresso, gorącego mleka i ciemnej (ewentualnie mlecznej) czekolady. Jak powstaje najlepsza mokka? Kawa z dodatkiem kostek prawdziwej czekolady smakuje o wiele lepiej niż taka z syropem lub sosem czekoladowym. Warto o tym pamiętać, kiedy będziemy zamawiać mokkę na mieście – zwróćmy uwagę, jakiej jakości są dodatki.
Americano
Wbrew temu, co sugeruje nam nazwa americano – kawa ta pochodzi z Włoch. To czarny napój, który przygotowujemy na bazie pojedynczego lub podwójnego espresso oraz wrzątku. Serwujemy je w dużej filiżance. Kawa ta jest bardzo aromatyczna, ale dużo słabsza niż zwykłe espresso. Americano z kapsułki to gwarancja odpowiednich proporcji i doskonałego smaku.
Café au lait
Ten rodzaj kawy ma swoje korzenie we Francji. Francuskie „au lait” oznacza „z mlekiem”. Co ciekawe, café au lait to nie to samo, co włoska latte. Przede wszystkim różni się tym, że do jej przygotowania używa się najczęściej podgrzanego, ale w żadnym wypadku nie spienionego mleka. Podstawą café au lait jest espresso lub przedłużone espresso, które serwujemy w przezroczystej szklance. Do szklanki wlewamy je w tym samym czasie, co mleko.
Cortado
Pochodzi z Hiszpanii. Jest to mała kawa przygotowywana na bazie espresso z delikatnie spienionym mlekiem. Czasem serwowana jest ze świeżym mlekiem, a czasem ze skondensowanym. Klasyczne Cortado podawane jest w filiżance do espresso lub w szklance. Powinny być w nim widoczne trzy warstwy – espresso, spienione mleko i niewielka ilość pianki.