Jak zaserwować takie mleczne kawy po mistrzowsku, niczym profesjonalny barista w kawiarni? Można wykorzystać do tego celu ekspres na kapsułki.
Jak działa ekspres kapsułkowy?
Ekspres na kapsułki jest typem ekspresu ciśnieniowego automatycznego. Wystarczy nalać wodę do jego zbiornika, włożyć wybraną kapsułkę z kawą oraz wcisnąć odpowiedni przycisk, aby już po chwili cieszyć się znakomitą kawą.
Kapsułka ląduje w ekspresie, gdzie jest przebijana, po czym przepuszczana jest przez nią gorąca woda pod odpowiednim ciśnieniem. Dobre ekspresy do kawy wytwarzają ciśnienie rzędu kilkunastu barów dla wydobycia najgłębszych aromatów ze świeżo mielonej kawy. Na przykład ekspres NESCAFÉ® Dolce Gusto® Mini Me wytwarza ciśnienie o wartości do 15 barów. Dlatego śmiało takie urządzenie można zaliczyć do grona ekspresów wysokociśnieniowych. Umożliwi ono każdemu profesjonalne przygotowanie kawy, która pokryta jest gęstą, aksamitną pianką, tzw. cremą.
Szybkie grzanie wody w ekspresie na kapsułki powoduje, że można w krótkim czasie zaparzyć kawę, wydobywając z niej bogactwo aromatów. Odpowiada za to także hermetycznie zamknięta kapsułka ze świeżą kawą. Każdy taki ekspres powinien pozwolić na przygotowanie espresso – typowo włoskiej, esencjonalnej kawy, która jest podstawą dla innych napojów, takich jak kawa latte czy mocha.
Jak zrobić kawę mleczną latte i latte macchiato?
Właściwie „latte” to po włosku po prostu mleko, ale Polacy przyzwyczaili się do zamawiania w kawiarniach i barach po prostu kawy latte. Prawidłowo należałoby zamówić caffè latte lub jej wariację w postaci latte macchiato – trójwarstwową kawę mleczną. Od latte pochodzi również mocha, czyli połączenie kawy z gorącą czekoladą.
Kawa latte to kawa powstająca na bazie espresso, ale z dodatkiem mleka. Łącznie ma objętość około 200 ml lub większą. Żeby przygotować taką kawę, musimy mieć porcję espresso oraz spienione mleko. Jej cechą charakterystyczną jest to, że najpierw do wysokiej szklanki wlewamy espresso, a dopiero później spienione mleko. Z reguły taką kawę pije się we Włoszech o poranku, np. do słodkiego rogalika z nadzieniem.
Ciekawą odmianą kaw mlecznych jest kawa latte macchiato, czyli kawa ze spienionego mleka i porcji espresso. Wydawać by się mogło, że caffè latte i latte macchiato to ten sam napój, ale wcale tak nie jest. Najpierw bowiem w szklance „ląduje” spienione mleko, a dopiero później powoli wlewa się do niego porcję espresso. Perfekcyjnie wykonane latte macchiato jest trójwarstwowym napojem, gdzie na dole mamy porcję płynnego mleka, w środku kawę, a na górze mleczną piankę.
Czekoladowa wariacja – kawa mocha
Ciekawą odmianą kawy jest mocha. To jeden z wariantów przygotowania kawy mlecznej latte, polegający na dodaniu do espresso czekolady – w proszku bądź w syropie. Następnie do takiej aromatycznej mieszanki dolewa się gorące, spienione mleko, a na wierzchu umieszcza się warstwę bitej śmietany.
Można powiedzieć, że mocha jest słodszą wersją caffè latte czy latte macchiato i śmiało można ją potraktować jako gorący napój deserowy. Nie jest potrzebny do niej żaden słodki dodatek. Zarówno mocha, jak i kawa latte mogą być przygotowane wygodnie w ekspresie kapsułkowym, za pomocą tylko jednego przycisku.