Od wielu lat prowadzone są badania na temat właściwości dwóch najpopularniejszych na świecie napojów – kawy i herbaty. Przede wszystkim badany jest ich wpływ na nasze zdrowie oraz funkcjonowanie organizmu. Wyniki niektórych badań poruszają również kwestię tego, co lepiej pić do śniadania – sprawdź, czy Twoje poranne nawyki są dobre dla Twojego zdrowia.
Kawa do śniadania – tak, ale słaba lub z mlekiem
Wiele osób siłą przyzwyczajenia sięga z rana po kawę i to tę mocną – najczęściej typu espresso. Wszystko po to, aby jak najszybciej się obudzić. Jednak takie rozwiązanie nie do końca jest właściwe. Kawę z rana powinno się pić po posiłku – nigdy na pusty żołądek. Do porannej kawy najlepiej dodać mleka lub wybrać taką, która ma obniżoną zawartość kofeiny. Kawy różnego rodzaju, z jakich można przygotować wyborne cappuccino lub caffe latte znaleźć można w ofercie sklepu www.tommycafe.pl. Kawę czarną, w tym wspomniane espresso o wiele lepiej wypić w godzinach przedpołudniowych około godziny 11.
Poranne przebudzenie z białą herbatą
Równie dobrze co kawa, do śniadania smakuje herbata. Warto szczególnie zainteresować się herbatą białą, która nazywana jest królową herbat. Dzieje się tak dlatego, że do jej produkcji wykorzystuje się jedynie najlepsze listki i pąki rośliny Camellia sinesis. Herbata ta jest też poddawana bardzo krótkiej fermentacji. To powoduje, że jej smak jest bardzo delikatny z wyczuwalną nutą smakową. Dlatego dobrze komponuje się z porannym posiłkiem. Można też zdecydować się na herbatę białą z dodatkami smakowymi np. kostkami suszonych owoców takich jak papaja czy ananas, płatkami róży czy liofilizowanymi truskawkami (takie herbaty znajdziesz na stronie www.tommycafe.pl/178-herbata-biala). Oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych, biała herbata ma też szereg właściwości prozdrowotnych. Może być bezpiecznie pita przez diabetyków. Wskazuje się również na to, że wpływa na odporność skóry i chroni ją przed niekorzystnym wpływem promieniowania UV. Wpływa korzystnie także na pracę układu krążenia.