Jak powstaje kawa bezkofeinowa?
W pierwszej kolejności warto dowiedzieć się, jak powstaje kawa bezkofeinowa. Otrzymuje się ją trzema metodami, wykorzystując zielone niepalone ziarna kawy. Pierwszym sposobem jest dekofeinizacja wodna, gdzie rozpuszczalnikiem dla kofeiny jest woda. Zielone ziarna kawy moczone są w gorącej wodzie do momentu, aż zostanie uwolniona z nich kofeina. W dalszej kolejności woda przepuszczana jest przez filtry węglowe, a kofeina usunięta. Następnie ziarna zostają umieszczone w przefiltrowanym roztworze, a substancja wraca. Inną metodą jest izolacja chemiczna, która polega na użyciu nieszkodliwych dla zdrowia rozpuszczalników chemicznych. Przy użyciu pary wodnej pod ciśnieniem ziarna zwiększają swoją objętość, a rozpuszczalniki usuwają z nich kofeinę. Ostatnim sposobem dekofeinizacji jest użycie dwutlenku węgla pod dużym ciśnieniem.
Dla kogo przeznaczona jest kawa bezkofeinowa?
Kofeina pobudza, poprawia koncentrację, przyspiesza przemianę materii i zwiększa siłę skurczu serca. Tolerancja kofeiny jest sprawą indywidualną, więc jeśli zauważymy u siebie niepokojące sygnały, takie jak uczucie niepokoju, bezsenność, bóle głowy, nadmierną pobudliwość czy arytmię serca, najlepiej zrezygnować z jej picia. Kawa bezkofeinowa polecana jest w szczególności osobom z nadciśnieniem tętniczym, chorobami nerek, osobom cierpiącym na bezsenność i stany lękowe oraz kobietom w ciąży i karmiącym piersią.
Warto wiedzieć, że kawa bezkofeinowa nie jest całkowicie pozbawiona kofeiny – dopuszczalna ilość to 0,1 g/100 g, jednak przeważnie w popularnych kawach stężenie kofeiny jest jeszcze mniejsze. Tak więc można powiedzieć, że kawa bezkofeinowa zawiera śladowe ilości kofeiny, jednak całkowicie bezpieczne dla osób, które musiały wykluczyć ją ze względów zdrowotnych.
Zalety kawy bezkofeinowej
Osoby, które nie mogą pić tradycyjnej kawy, nie muszą rezygnować z jej wspaniałego smaku i aromatu. Kawa bezkofeinowa jest dobrym źródłem antyoksydantów hamujących działanie wolnych rodników. Znajdziemy w niej również magnez, potas i niacynę. Udowodniono również, że kawa bezkofeinowa może zapobiegać chorobom wątroby, cukrzycy typu 2, demencji, chorobie Alzheimera i Parkinsona oraz zmniejszać prawdopodobieństwo zawału serca i udaru. Są to argumenty mogące przemawiać za odstawieniem dużych dawek kofeiny na rzecz kawy bezkofeinowej.
Prawdziwy smak kawy bez efektu pobudzającego
Ekspresy na kapsułki pozwolą nam cieszyć się prawdziwym smakiem aromatycznej bezkofeinowej kawy w zaledwie kilkanaście sekund. Kapsułki są hermetycznie zamknięte, dzięki czemu zawarta w nich kawa nie traci smaku i nut zapachowych. Na rynku mamy duży wybór kaw bezkofeinowych o różnorodnych aromatach – od dymnych, przez nuty czekolady, aż po delikatne mieszanki owocowe. Kapsułki do ekspresu Nespresso oferują kawę bezkofeinową uzyskaną za pomocą naturalnego procesu z wykorzystaniem wody. Metoda ta chroni różnorodność aromatów i pozwala zachować naturalną postać ziarna.