Jak udekorować stół na rodzinny obiad? – 5 zasad
Nie ma najmniejszej wątpliwości, ze estetyczne nakrycie stołu sprawi, że posiłek będzie się jadło o wiele przyjemnej. Przy organizacji rodzinnego stołu, warto zadbać o odpowiednie nakrycie stołu. Warto wcześniej przejrzeć obrusy, sztućce oraz ozdobne dodatki i wybrać te, które będą najlepiej się prezentowały. Jeśli nadal zastanawiasz się jak udekorować stół na rodzinny obiad, to dziś przedstawiamy Ci 5 głównych zasad.
1. Zadbaj o odpowiednie obrusy
Efektowne obrusy to kluczowy element w dekoracji stoły. Powinien być dobrany do pozostałych elementów, które postawisz na stole. W ten sposób zachować spójność i stworzyć harmonie. Jeśli masz nowoczesny zestaw obiadowy, postaw na obrus w mocnym kolorze, który doda charakteru. W przypadku klasycznej zastawy najlepiej sprawdzą się obrusy w bieli.
2. Wybierz zastawę
Zastawa to najważniejszy element w dekoracji stołu. Dlatego powinna wyglądać wyjątkowo. Jeśli dopiero kupujesz zastawę, wybierz uniwersalną. W ten sposób wykorzystasz ją nie tylko na rodzinny obiad, ale również inne okazje. Wybierając zastawę, zwróć również uwagę na ilość elementów. Jeśli nie masz dużej rodziny, wybierz przeznaczoną dla ośmiu osób, tak na wszelki wypadek. W przypadku większych rodzin koniecznie postaw na zastawy dla dwunastu osób i z dodatkami takimi jak miski, wazy do zupy czy salaterki.
3. Pamiętaj o dekoracjach
Obrusy są, zastawa jest, czas na dodatki, które stanowią wisienkę na torcie. Powinny one współgrać z wybranym obrusem oraz zastawą. Jeśli pozostałe elementy na stole są kolorowe, wybierz dodatki w stonowanych odcieniach. Natomiast, gdy wszystko inne jest stonowane, to dodatki mogą być wyraziste. W ten sposób ożywisz całość i dodasz charakteru. Wśród dodatków możesz wybrać świeczniki, które cieszą się niesłabnącą popularnością.
4. Nie zapomnij o odpowiednim ułożeniu sztućców
Niezwykle istotne jest ułożenie sztućców. Etykieta stołowa określa kolejność ułożenia sztućców według korzystania z nich i kolejności podawania dań. Poza sztućcami należy również przygotować m.in. kieliszki inne do białego winna, inne do czerwonego, kieliszek na wódkę, a także szklankę na wodę. Naczynia te stawia się po prawej stronie.
5. Dekoracyjne serwetki
Serwetki nie służą tylko do wycierania, ale stanowią również element dekoracyjny. Dlatego dopasuj je do całości, aby tworzyły spójną całość. Jeśli obiad rodziny jest np. z okazji Świąt Wielkanocnych lub Bożego narodzenia, możesz wybrać kolorowe serwetki z jajkiem bądź Mikołajem reniferem czy bałwankiem. Najważniejsze, aby były estetyczne i pasowały do zastawy. Przy kolorowej zastawie, serwetki powinny być gładkie i jednokolorowe, w odcieniu bieli lub jednym z tych, znajdujących się w zastawie.