Możesz wykonać samodzielnie nie tylko sos, ale także przygotować własnoręcznie makaron. Zalety pasty własnej produkcji są niecenione – powstaje ona ze świeżych i dobrych składników. Można też zdecydować, jaki rodzaj mąki wykorzystać – nie musi być pszenna, ale może być też razowa, orkiszowa, bezglutenowa itd. Jak go jednak uzyskać, jakie sprzęty będą w tym pomocne?
Maszynka do makaronu
Najlepiej przygotować makaron samodzielnie, korzystając ze specjalnej maszynki. Dzięki temu uzyskasz elastyczny i idealnie sprężysty produkt, który będzie podstawą wielu dań – jak na przykład fusilli, spaghetti, ravioli, penne, linguine itd. Jeśli w Twojej kuchni gości maszynka do makaronu, nie będzie to trudne zadanie. W sklepach jest tak wiele modeli, że znalezienie urządzenia dobranego do naszych potrzeb nie jest trudne.
Nowoczesnym urządzeniem jest elektryczna maszynka do makaronu, wygodniejsza w użytkowaniu i wydajna. Doskonale wyrabia ciasto, wykonując tę całą wymagającą wysiłku pracę. W komplecie są różne przystawki, warto sprawdzić, jakie konkretnie, a także ew. dopasować inne, jeśli zależy nam na przyrządzaniu konkretnych rodzajów makaronu.
Maszynka do mięsa
Dobrym wyborem będzie też elektryczna maszynka do mielenia mięsa. To wielka wygoda w kuchni – nie tylko podczas przyrządzania spaghetti, ale też innych potraw. Takie urządzenie ma także inne możliwości, gdyż wyposażone jest w specjalne nakładki oraz noże, dzięki czemu mogą też szatkować, wyciskać sok, faszerować domowe wędliny. Warto wcześniej określić swoje potrzeby i zwrócić uwagę na specyfikację urządzenia. Jeśli będzie intensywnie użytkowana, dobry okaże się model o dużej mocy, na przykład 500 W.
Maszynka do mięsa oraz urządzenie do samodzielnego przygotowania makaronu to podstawa – liczy się także talent i umiejętności oraz jak najlepszej jakości oryginalne produkty. Spaghetti bolognese to klasyka włoskiej kuchni, ale z takim zestawem można codziennie testować nowe przepisy – nie tylko z Italii. Oba sprzęty okażą się pomocne również w daniach polskich – jak gołąbki, pierogi z mięsem, kotlety mielone itd.