Ważne miejsce zajmuje również latte macchiato, czyli trójwarstwowa, bardzo efektowna kawa. Czym się różnią?
Cappuccino o poranku
Obok czarnej, intensywnej espresso typową włoską kawą jest także cappuccino. Jej nazwa powstała przez skojarzenie z brązowo-białym habitem kapucynów. Jej ojczyzną są Włochy, gdzie cappuccino pite jest wyłącznie przed południem – do godziny 11-12.
Włosi lubią pić cappuccino z mleczną pianką w parze ze słodkim rogalikiem cornetto lub brioche (z nadzieniem lub bez), traktując ten swoisty duet jako śniadanie.
Jak robi się cappuccino?
Do wykonania cappuccino potrzebna jest baza kawowa w postaci espresso. Bariści przygotowują cappuccino przy użyciu porcji spienionego do puszystej postaci mleka w ilości 100 ml, do którego dodaje się około 25 ml espresso.
Według włoskich standardów idealne cappuccino ma mieć około 150 ml objętości (mleko po spienieniu zwiększa swoją objętość do 125 ml). Napar powinien być kremowy, a pianka na wierzchu najlepiej, by miała od 1 do 2 cm grubości i była pozbawiona pęcherzyków powietrza.
O wiele łatwiej jest zrobić cappuccino takie jak we włoskiej kawiarni, jeśli dysponujemy ekspresem kapsułkowym, np. NESCAFÉ® Dolce Gusto® i kapsułkami do cappuccino. W efekcie za pomocą jednego przycisku przygotowujemy kawę bogatą w intensywny aromat espresso łączący się z kremową konsystencją mlecznej pianki.
Z mleka i porcji espresso powstaje również inna mleczna kawa, czyli latte macchiato.
Latte macchiato – co to za kawa?
Nazwa latte macchiato pochodzi z języka włoskiego i dosłownie oznacza „zakropione mleko”. To kawa, w której przeważa gorące, spienione mleko z dodatkiem porcji aromatycznego espresso. Przygotowana w odpowiedni sposób latte macchiato powinna być trójwarstwowa: na dole pierwszą warstwę stanowi płynne, ciepłe mleko, środkową kawa, a górną pianka z mleka. Poprawnie podane latte macchiato – w smukłej przeźroczystej szklance – wygląda imponująco, a jego smak pobudza zmysły.
Latte macchiato można zrobić samemu w domu, choć w klasycznej wersji wymaga to wprawy i wykorzystania spieniacza do mleka oraz ekspresu. Jednak o wiele łatwiej i szybciej można przygotować idealne latte macchiato z 2 kapsułek w ekspresie na kapsułki – jedna z nich zawiera mleko, a druga kawę.
Cappuccino czy latte macchiato – która kawa do deseru?
Tradycyjne cappuccino nadaje się najlepiej do słodkiego śniadania, a latte macchiato można pić właściwie o każdej porze. Jeśli trzeba wybrać kawę idealną do deserów, to latte macchiato byłaby chyba słusznym wyborem, a posypana czekoladą czy karmelem sama może posłużyć jako deser.