Jak wybrać blat kuchenny?
Musi on być przede wszystkim odporny na:
- wilgoć,
- wysokie temperatury,
- obciążenia,
- uszkodzenia mechaniczne,
- różnego rodzaju środki czyszczące.
Oczywiście taki blat powinien być również trwały, ale i stylowy. Jego efektowna prezentacja bardzo często stać się może wizytówką całego pomieszczenia. Najlepiej będzie kiedy blat będzie odpowiednio komponował się z resztą aranżacji kuchni. Nie można też zapomnieć o tym, że musi się przy nim po prostu wygodnie pracować, bo będzie wykorzystywać się go praktycznie codziennie - i to przez wiele lat.
Kuchenne blaty marmurowe
Do produkcji blatów bardzo często wykorzystuje się materiał naturalny jakim jest kamień. Jedną z takich opcji jest zaś marmur. Wykonany z niego blat ma wiele zalet: wygląda bardzo elegancko, jest trwały, a także oporny na wiele szkodliwych czynników (np. działanie pary wodnej, wysokiej temperatury albo detergentów). Marmur jest materiałem twardym i odpornym na temperatury, jednak charakteryzować się może nasiąkliwością. Można temu jednak łatwo zapobiec - odpowiednio i regularnie go impregnując. Warto też w szybko ścierać z niego rozlane ciecze (co pozwoli uniknąć przebarwień). Blat marmurowy bardzo łatwo się czyści, wykorzystując w tym celu samą wodę albo delikatny środek chemiczny. Taki blat w każdej kuchni stworzy piękną aranżację, stanie się tez jej elementem reprezentacyjnym. Niemal biały kolor kamienia i jego piękne użylenie staną się zaś największą ozdobą wnętrza, dodając mu niezwykłego stylu. Blaty marmurowe są luksusowym elementem dekoracyjno-użytkowym i sprawdzą się w naprawdę wielu domach. Do tego można mieć pewność, że raz zainstalowane będą służyć przez naprawdę wiele lat.