Aluminium w gastronomii
Dla porównania odsetek plastikowych produktów wytworzonych w ubiegłym stuleciu sięga zaledwie dziesięciu procent. Różnica jest kolosalna, tym bardziej gdy porówna się ją z wpływem na środowisko obu tych surowców. Powszechne używanie produktów z tego surowca w branżach gastronomicznej i spożywczej jest dzisiaj czymś oczywistym. Foremki aluminiowe są używane przy produkcji żywności zarówno do spożycia bezpośredniego (pieczenie ciast, pasztetów, mięs), jak i późniejszego (mrożenie, odgrzewanie). W szerszym zakresie wykorzystuje się je do produkcji napojów w puszkach. Ich ogólne właściwości fizyczne takie jak odporność na temperatury, zachowywanie kształtu, wysoka przewodność cieplna pozwalają na zastosowanie foremek w większości procesów produkcyjnych. Ważną zaletą staje się też ich bezpieczny wpływ na zdrowie, ponieważ nawet podczas obróbki cieplnej nie dochodzi do wytrącania się szkodliwych związków chemicznych.
Gastronomia w służbie ekologii
Branża gastronomiczno-spożywcza stała się dzisiaj pewnego rodzaju wyznacznikiem odpowiedzialnego biznesu, którego zadaniem jest nie tylko dostarczanie klientowi najlepszego produktu, ale jednoczesne zadbanie o środowisko. Używanie aluminium, czyli metalu łatwego w obróbce i recyklingu to wyraźny sygnał ekologicznej odpowiedzialności branży. Aluminiowe foremki do ciast, żywności płynnej lub stałej to więcej niż rewolucja w kontekście milionów ton plastiku i styropianu, których używano do pakowania i przechowywania jedzenia. Jako metal aluminium sprawdza się doskonale zarówno w kwestii ekologicznej – można go wielokrotnie odzyskiwać i poddawać dalszej obróbce – ale również ze względu na swoje właściwości.
Wykorzystywany w temperaturach bardzo wysokich, sięgających do 350 stopni, doskonale nadaje się w użytku w piekarnikach, piecach czy nawet mikrofalach. Może być bez problemu używany w procesie produkcji żywności, ponieważ nie wydziela podczas obróbki termicznej żadnych szkodliwych dla zdrowia substancji. Jest także odporny na niskie temperatury, dlatego swobodnie można go używać w procesie głębokiego mrożenia. Co istotne, aluminiowe foremki cechują się też stuprocentową odpornością na przemakanie i przesiąknięcie. Są dzięki temu doskonałym zabezpieczeniem od wody (i innych płynów), ale też tłuszczy, czy oczywiście światła oraz powietrza.
Ekologiczne opakowania i pudełka
Jednak nie tylko aluminium sprawdza się jako ekologiczne rozwiązanie dla gastronomii. Niektórzy producenci idą krok dalej i szukają możliwości wykorzystania do produkcji bezpiecznych dla środowiska opakowań także z surowców dość zaskakujących. Przykładem może być produkcja opakowań na wynos wykonywanych z opadów powstających w wyniku procesu przetwarzania trzciny cukrowej na cukier. Pozostałości z rośliny są następnie prasowane i powstają z nich opakowania na pierwszy rzut oka przypominające do złudzenia styropianowe pojemniki. W praktyce jednak to w pełni ekologiczne boxy z trzciny cukrowej, które można wykorzystywać w restauracjach i innych lokalach gastronomicznych.
Świadomość konsumenta
Z punktu widzenia ochrony środowiska zastosowanie ekologicznych materiałów, a takim bez wątpienia jest aluminium, znacząco wpływa na otaczającą nas naturę. Ograniczenie zużycia plastiku na rzecz szerokiego wykorzystania aluminium, nazywanego przez specjalistów „zielonym metalem” doceniana jest też przez samych konsumentów. Klient końcowy – kupujący w sklepie, zamawiający jedzenie na telefon itp. - jest dzisiaj klientem świadomym i coraz bardziej odpowiedzialnym. Idzie za tym również jego konsumenci wybór, dlatego chętniej sięgnie po produkt żywnościowy zapakowany w opakowanie aluminiowe niż plastikowe. Tak samo chętniej będzie zamawiał z lokalu, który troszczy się o środowisko i jedzenie pakuje w jednorazowe pudełka do żywności – wykonane właśnie z aluminium, ale też drewna, papieru ) tektury) czy wspomnianej trzciny cukrowej.
Wszechstronność użytkowania
Oczywiście ekologia pozostaje znaczącym atutem, którym wyróżniają się foremki aluminiowe, ale nie jest to atut jedyny. Trzeba koniecznie wspomnieć o trwałości produktów wykonanych z tego metalu, np. papierowe podkłady pod torty albo aluminiowe patery do ciast używane w cukierniach mogą z powodzeniem wytrzymać ciężar wielu kilogramów. Nie odkształcają się przy tym i nie wyginają, tracąc na swojej estetyce. Gotowe potrawy pakowane w opakowania tego typu można bez ryzyka odgrzewać w piekarniku (po ściągnięciu warstwy ochronnej), ale i w standardowych, nowoczesnych kuchenkach mikrofalowych. Trzeba wtedy jednak pamiętać, aby foremka nie była „pusta”, czyli jedzenie zajmowało cały spód, a ona sama nie dotykała ścianek urządzenia. Jeśli foremka jest za duża i podczas odgrzewania mogłaby zahaczyć o ściankę, lepiej użyć piekarnika lub przełożyć zawartość na talerz.