×

Ostrzeżenie

JUser::_load: Nie można załadować danych użytkownika o ID: 360.
sobota, 19 wrzesień 2020 13:14

Uprawa kawy w duchu zrównoważonego rozwoju – co to oznacza

Nespresso Nespresso

Nie sposób nie zgodzić się z tym, że wysokiej jakości kawa jest w stanie dostarczyć nam wielu wrażeń smakowych i aromatycznych. Aby jednak wydobyć z niej pełnię walorów, o jakość należy zadbać już na etapie upraw!

Producenci, tacy jak Nespresso, zapewniają dodatkową wartość dla środowiska i plantatorów, prowadząc działania w duchu zrównoważonego rozwoju. Jakie są cele tej misji? Co wpływa na końcowy efekt w postaci znakomitej kawy?

Uprawa kawowca w wymagających warunkach

Delektując się poranną kawą, możemy nie zawsze zdawać sobie sprawę, jak tak naprawdę powstaje i co ma wpływ na jej jakość. Warto mieć na uwadze fakt, że zanim kawa trafi do naszej filiżanki, musi przejść bardzo długą drogę. W przypadku wysokiej jakości kaw, proces ten jest bardzo złożony i wymaga zastosowania najnowocześniejszych technologii, doświadczenia oraz przede wszystkim pracy ludzkich rąk. Bardzo duże znaczenie ma wybór regionu, w którym będą uprawiane kawowce. To między innymi od niego zależy smak i nuty zapachowe kawy. Rośliny są dość wymagające, dlatego potrzebują specjalnych warunków, by dały wysokiej jakości owoce.

Innych okoliczności wzrostu wymaga arabika, a jeszcze innych robusta. Ta pierwsza ma większe wymagania i powinna być uprawiana na wysokości min. 900 metrów n.p.m. Gleba musi być lekko kwaśna o współczynniku pH 4,5-6,5, a także bogata w magnez, wapń i azot. Bardzo ważne są warunki atmosferyczne – kawowce nie tolerują zbyt dużych wahań temperatur ani ostrego słońca. Optymalna temperatura wynosi około 20-25 stopni. Kawowce są uprawiane wśród innych roślin, które dają cień. Tym sposobem sklep Nespresso może dostarczać idealną kawę, uprawianą w najlepszych warunkach.

Skrupulatne zbiory ziaren kawowca

Oprócz regionu, w którym uprawiane są kawowce, równie ważny jest sposób zbierania owoców (tzw. wiśni). Powinny przyjmować czerwoną barwę, co świadczy o idealnym stopniu dojrzałości. Czarnym kolorem natomiast charakteryzują przejrzałe owoce, a zielonym – niedojrzałe. Zbierane są ręcznie i dokładnie selekcjonowane, by oddzielić najlepsze owoce – ma to duży wpływ na końcowy smak kawy. Farmerzy wracają nawet kilkukrotnie do tego samego miejsca, ponieważ owoce dojrzewają w różnym czasie. Praca ludzka odgrywa kluczową rolę w zbiorach. To dzięki nim do naszych filiżanek trafia najlepsza, aromatyczna kawa. Warto wiedzieć, że Nespresso zapewnia farmerom szkolenia, podwyższając ich kompetencje, zapewniając dodatkową dawkę wiedzy. Taka inwestycja w pracowników daje korzyści obustronne.

Zaangażowanie w zrównoważony rozwój

Sklep Nespresso posiada w swojej ofercie kawy powstałe z zachowaniem dbałości o środowisko i szacunku dla pracy ludzkich rąk. Producent opracował programy dla plantatorów i farmerów, którzy mogą zdobywać doświadczenie i wiedzę na temat uprawy i zbiorów owoców. Wyższe kompetencje partnerów i pracowników wpływają na końcowy smak kawy – tak naprawdę na każdym etapie produkcji liczy się skrupulatna praca ludzka. Nespresso, jako czołowy producent kawy, wciąż inwestuje w pracowników. Daje również pracę farmerom, co jest niezwykle istotne w przypadku niskiego poziomu życia lokalnych społeczności. Dzięki prowadzonym programom farmerzy, oprócz wynagrodzenia za pracę, otrzymują również emeryturę, co pozwala zapewnić bezpieczeństwo całym rodzinom.

Sklep Nespresso dostarcza kawę, która kryje w sobie ciekawe historie – proces zbiorów jest jednocześnie złożony, jak i satysfakcjonujący dla wszystkich stron. Prowadzona w duchu zrównoważonego rozwoju z dbałością o środowisko, jak i pracę ludzką uprawa owocuje wysoką jakością dostarczanej kawy!