Garść porad
Aby przygotować doskonałą gorącą czekoladę, należy zadbać o wysokiej jakości składniki. Bazą słodkiego napoju jest oczywiście czekolada, podgrzewana w słodkiej śmietance. Najlepiej sprawdzi się śmietanka kremówka, zawierająca 30% tłuszczu. Wówczas przygotowany napój będzie kremowy i aksamitny. Pitna czekolada sama w sobie jest znakomitym deserem, jednak dla podkręcenia smaku można dodać konfiturę malinową, aromat waniliowy lub migdałowy, a nawet… chili! Warto eksperymentować, by za każdym razem cieszyć się innym smakiem. Największą popularność na całym świecie zdobyła pitna czekolada gorzka, jednak można zastąpić ją białą lub mleczną. Wówczas uzyskamy bardziej subtelny i delikatniejszy w smaku napój.
Najczęściej popełniane błędy
Czekolada na gorąco nie jest trudna w przygotowaniu. Należy tylko pamiętać o podstawowej zasadzie – powolnym gotowaniu składników. Czekolada w śmietance powinna rozpuszczać się kilka minut, na bardzo małym ogniu. Jeżeli temperatura będzie zbyt wysoka, składniki mogą się zwarzyć. Podczas gotowania należy cierpliwie i powoli mieszać składniki, aby nie powstały żadne grudki. Gorąca czekolada nie powinna mieć konsystencji kremu, dlatego warto zwrócić uwagę na proporcje składników. Optymalna ilość to 200 g czekolady i 350 ml mleka zmieszanego ze śmietanką. Jeżeli okaże się, że konsystencja jest zbyt rzadka, można dodać więcej czekolady. Picie gorącego napoju to prawdziwa przyjemność dla podniebienia, ale liczy się również wygląd. Czekolada wymaga odpowiedniej oprawy, dlatego warto podawać ją w wysokich przezroczystych szklankach jak do Latte, obowiązkowo z długą łyżką.
Praktyczne porady i przepisy na rozmaite czekoladowe słodkości można znaleźć na stronie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/napoje-i-koktajle/goraca-czekolada-jak-ja-zrobic/. Smacznego!