Chemex - klarowny smak filtrowanej kawy
To jedno z popularniejszych urządzeń przelewowych. Pozwala wydobyć najgłębsze aromaty napoju, dlatego cieszy się takim powodzeniem głównie w kawiarniach. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować kawę przelewową w domu. Wystarczy specjalne urządzenie w kształcie klepsydry wykonane z żaroodpornego szkła. Jego główną zaletą jest obojętność na pochłanianie zapachów, dlatego kawa ma tylko i wyłącznie smak...kawy. Klarowna, lekka i delikatna.
Drip - klasyczna przelewowa
Sposób parzenia kawy wydobywa jej kwasowość i bogate aromaty. Specjalne żłobienia w urządzeniu tak prowadzą wodę, by uzyskać jak najbogatszy napar, o delikatnej herbacianej konsystencji. Kawa musi być jak najlepszej jakości, gdyż drip wydobędzie każdy nawet najmniejszy defekt ziarna, co wpłynie na smak napoju. Świeżo paloną kawę dostarczy nam palarnia kawy, gdzie starannie wyselekcjonowane ziarna dają gwarancję pysznego naparu.
French Press - klasyczny smak kawy bez fusów
Proste urządzenie pozwala zaparzyć kawę bez fusów szybko i bez problemu. Tutaj jednak niezwykle ważny jest sam materiał, z jakiego wykonane jest urządzenie. Warto zainwestować w lepszej jakości tworzywo, gdyż plastik i metal oddają smak, który dostaje się do kawy, zaburzając jej naturalny aromat. Tłok i sitko to najlepszy sposób na pyszny napar bez fusów o poranku.
Aeropress - soczysta i naturalna
To kolejny sposób na alternatywę dla klasycznej kawy przelewowej. Urządzenie jest tanie i można je zabrać w podróż. Wydobywa oryginalny smak, kwasowość, dając przy tym niesamowite doznania smakowe. Prosta budowa urządzenia pozwala testować intensywność naparu, dozując ilość wody odpowiednią dla smakosza. To prosta strzykawka, która umożliwia stworzenie kawy innej niż klasyczne espresso.
Kawiarka - popularność i prostota
Kawiarkę można spotkać wszędzie tam, gdzie mieszkają miłośnicy espresso. Urządzenie bowiem stanowi alternatywę dla popularnego napoju, wydobywając przy tym bogate aromaty świeżo mielonej kawy. Proste urządzenie pozwala dostosować intensywność napoju do gustu smakoszy, wydobywając przy tym piękny zapach unoszący się w domu.
Nie tylko urządzenie
Za smak i aromat kawy odpowiada nie tylko samo urządzenie wykorzystywane do jej zaparzenia, ale głównie ziarna. Kawy speciality to sztuka wyselekcjonowania najlepszych ziaren, które produkowane są w specjalnych warunkach. Pozbawione defektów ziarna o najwyższej jakości to gwarancja wyrazistego smaku. Najlepsze kawy ziarniste to te, które otrzymują minimum 80 punktów na 100 w ocenie specjalistów w tej dziedzinie.
Alternatywne sposoby przyrządzenia czarnego napoju to doskonała metoda na wydobycie jeszcze pełniejszego aromatu kawy. Wystarczy proste urządzenie oraz najlepsze ziarna kawy, by cieszyć się niebanalnym smakiem i odkryć zupełnie nowe oblicza naparu.