×

Ostrzeżenie

JUser::_load: Nie można załadować danych użytkownika o ID: 360.
czwartek, 28 kwiecień 2022 19:28

Najważniejsze witaminy dla prawidłowego funkcjonowania organizmu

apteka olmed apteka olmed pixabay

Witaminy, minerały, tłuszcze, węglowodany i białka to podstawowe składniki odżywcze, które na co dzień dostarczane są do organizmu między innymi z pożywienia.

Gwarantują prawidłowe funkcjonowanie organów i tkanek oraz pełnią wiele innych funkcji. W poniższym artykule omawiamy pierwszą z tych grup - a więc witaminy, których niedobory mogą objawiać się poszczególnymi dolegliwościami, ale również poważnymi schorzeniami. Jakie są najważniejsze funkcje witamin w organizmie i na co wpływa ich niedobór? Czy każdą z nich można czerpać z pożywienia, a jeśli tak - to jakie są najbogatsze źródła witamin w diecie? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie poniżej - zapraszamy do zapoznania się z naszymi poradami!

Rola witamin w organizmie - za jakie funkcje odpowiadają?

(źródło: blog AptekaOlmed.pl)

Jakie są najważniejsze witaminy w organizmie? Tak naprawdę odpowiedź na to pytanie powinna brzmieć: wszystkie! Każda z nich pełni bowiem inną funkcję, a ich niedobór wywołuje różne dolegliwości. Warto pamiętać, że rola witamin w organizmie nie ogranicza się jedynie do ich właściwości - działanie tych substancji jest bowiem często zależne od stężenia hormonów, tego, z jakim składnikiem pożywienia są przyjmowane i od wielu innych czynników. Najważniejsze witaminy i ich funkcje to przede wszystkim:

  1. witamina A, odpowiadająca w organizmie za prawidłowe funkcjonowanie wzorku, a dodatkowo uczestniczy w procesie kształtowania się kości, regeneracji błon śluzowych oraz ma właściwości antyoksydacyjne (przeciwstarzeniowe). Witamina A rozpuszcza się w tłuszczach;
  2. witaminy z grupy B, wśród których można wyróżnić między innymi tiaminę, witaminę PP, kwas foliowy i inne. Uczestniczą one w wielu procesach i przemianach w organizmie, a w tym w procesie zachodzenia i utrzymania ciąży, biorą udział w poprawnym neuroprzekaźnictwie, odpowiadają za możliwość koncentracji, skupienia się i wiele innych obszarów funkcjonowania organizmu. Witaminy z grupy B rozpuszczają się w wodzie;
  3. witamina C, która pomaga utrzymać zdrowie jamy ustnej (wpływa zarówno na kondycję zębów, jak i dziąseł), jest silnym przeciwutleniaczem, jej prawidłowo poziom wspiera funkcjonowanie i regenerację tkanki łącznej, a dodatkowo sprzyja wzmacnianiu odporności na infekcje wirusowe i bakteryjne. Witamina C rozpuszcza się w wodzie;
  4. witamina D, której proces wytwarzania pobudzany jest przez kontakt skóry z promieniami słonecznymi. Jej funkcje obejmują przede wszystkim mineralizację kości (a właściwie ułatwienie wchłaniania się wapnia z jelit), a także wsparcie układu immunologicznego. Witamina D rozpuszczalna jest w tłuszczach;
  5. witamina E, która - podobnie jak witamina C - jest przeciwutleniaczem, wspiera układ krążenia i pomaga regulować gospodarkę lipidową organizmu, a co za tym idzie - zapobiega występowaniu zmian miażdżycowych i chorób związanych z nadmiernym poziomem cholesterolu. Witamina E rozpuszcza się w tłuszczach;
  6. witamina K - jest niezbędna do prawidłowego przebiegu procesu krzepnięcia krwi, a dodatkowo uszczelnia naczynia krwionośne i wpływa na poprawę kolorytu cery. Witamina K jest rozpuszczalna w tłuszczach.

Źródła witamin w pożywieniu - na co zwrócić uwagę w diecie?

Jeśli wiesz już, jakie są funkcje i rola witamin w organizmie, warto również poznać najlepsze źródła witamin w pożywieniu, dzięki którym utrzymanie ich na odpowiednim poziomie nie powinno stanowić problemu. Oczywiście w przypadku wykrycia niedoborów, lekarz powinien zalecić wdrożenie zmian żywieniowych lub przyjmowanie leków czy witaminowych suplementów diety uzupełniających poziom brakujących substancji. Niemniej, najlepsze źródła witamin w diecie to przede wszystkim:

  • dla witaminy A - tłuste ryby morskie, wątroba i podroby, żółtka jaj, pomarańczowe i czerwone warzywa i owoce;
  • dla witamin z grupy B - ziarna zbóż, kiełki, zielone warzywa, ryby, tłuszcze roślinne i wiele więcej;
  • dla witaminy C - czarna porzeczka, szpinak, natka pietruszki, czerwona papryka, owoce dzikiej róży;
  • dla witaminy D - żółtka jaj, tłuszcze roślinne i zwierzęce, drożdże (większość osób powinno jednak suplementować witaminę D przez cały rok - warto zrobić w tym kierunku badania krwi, które pomogą ustalić dawkę suplementacji);
  • dla witaminy E - jaja, masło, mleko, oleje roślinne, zielone warzywa liściaste, pestki, nasiona, orzechy;
  • dla witaminy K - zielone warzywa, warzywa kapustne, pomidory, kiełki.