Jeśli bazujemy tylko na tym, co mają nam do zaoferowania popularne dyskonty, mocno się zdziwmy, gdy do naszego domu zwita kawa rzemieślnicza. Rożni się ona pod wieloma względami od tej komercyjnej, przede wszystkim jakością i walorami smakowo-zapachowymi. Dobre kawy kupimy w palarniach lub w wyspecjalizowanych sklepach z kawą. Co warto o nich wiedzieć?
Speciality Coffee – sięgnij po coś najlepszego
Jeśli szukamy kawy najwyższej jakości, to należy zainteresować się wyłącznie tą, która uzyskała miano speciality. Nie znajdziemy jej jednak na sklepowych półkach, nawet tych ze zdrową żywnością czy stricte z kawą. Kawa alternatywna jakości speciality jest to produkt z masowej produkcji, ale powstający w małych manufakturach, o mocno ograniczonej ilości uzależnionej od wielu czynników (z naciskiem na warunki pogodowe na plantacjach kawowców). Produktem końcowym jest wysokojakościowa kawa, która musi jednak przejść przez wiele etapów selekcji i oceny. Można kupić ją w palarni, gdzie jest wypalana w konkretnych warunkach, przez doświadczonych i wykwalifikowanych roasterów. W przypadku kawy speciality nie ma mowy o byle jakości ani jakimkolwiek przypadku. Wszystko musi przebiegać zgodnie z odgórnie narzuconymi wytycznymi. Jeśli mamy dostęp, to możemy zamówić wysokiej jakości ziarna kawy prosto od dystrybutora lub nawet producenta. Wygodniej i szybciej będzie jednak udać się do sprawdzonej palarni kawy.
Wyjątkowość pod każdym względem
Kawa speciality uprawiana jest w konkretnych warunkach klimatycznych, znaczenie ma nawet wysokość nad poziomem morza, nasłonecznienie, temperatura, poziom wilgotności itd. Wszystko to wpływa na walory smakowe przygotowanych z ziaren naparów. Można wyczuć przeróżne nuty smakowe – czekoladowe, korzenne, kwiatowe czy owocowe. W zależności od regionu można spodziewać się innej kompozycji smakowej, ale w każdym przypadku będzie ona wyjątkowa. O tym, czy dana kawa ma uzyskać certyfikat Specialty Coffee decydują nieprzypadkowe osoby. Są nimi specjaliści w postaci kiperów, którzy przy ocenie biorą pod uwagę przeróżne parametry. Chodzi tutaj między innymi o smak, posmak, nuty smakowe, konsystencję, aromat, balans, kwaskowość, słodkość, stopień wypalenia itd. Za wszystko przyznawane są punkty przez Stowarzyszenie Kaw Specialty.
W przypadku kawy speciality nie ma mowy o żadnych defektach. Ziarna są ocenienie pod kątem jakości i wad. Przy wszelkiego typu niedoskonałościach zostają odrzucone, bo może to wpływać na zapach i smak naparów. Kawa może uzyskać certyfikat SCF wyłącznie wtedy, gdy uzyska co najmniej 80 na 100 punktów, o czym decydują Q-graderzy. Chodzi tutaj o doświadczonych degustatorów. W przypadku kawy, która zdobyła od 80 do poniżej 85 punków, mówi się, że jest bardzo dobra. Dalej mamy kawy świetne, a te mające od 90 punktów wyżyw są uznawane są wybitne. Rzemieślnicza obróbka ziaren nadaje im tylko charakteru, jeszcze bardziej wyrazistego smaku.