Babka płesznik i siemię lniane – różnice
Babka płesznik charakteryzuje się znacznie wyższą zawartością błonnika (51 g błonnika na 100g) niż siemię lniane (24,5 g błonnika na 100g). Siemię lniane natomiast charakteryzuje się wyższą zawartością kwasów tłuszczowych, a szczególnie kwasów tłuszczowych wielonienasyconych z rodziny omega-3, których działanie związane jest między innymi z utrzymywaniem prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi oraz działaniem przeciwzapalnym. W związku z wyższą zawartością tłuszczu, siemię lniane ma wyższą kaloryczność (620 kcal/100g produktu) niż babka płesznik (276 kcal/ 100g produktu).
Babka płesznik czy siemię lniane – co wybrać?
Spożywanie zarówno siemienia lnianego, jak i babki płesznik związane jest między innymi z regulacją pracy jelit, usprawnianiem pracy przewodu pokarmowego czy regulacją poziomu cholesterolu we krwi.
To, który produkt powinniśmy wybrać zależy od tego z jakiego powodu po niego sięgamy. Jeżeli naszym celem jest wyłącznie zwiększenie ilości błonnika w diecie, w celu np. poprawy pasażu jelitowego, kiedy mamy problem z wypróżnianiem lub jeśli stosujemy błonnik w celu zwiększenia sytości diety, na przykład podczas odchudzania, wtedy warto wybrać babkę płesznik, ze względu na wyższą zawartość błonnika i niższą kaloryczność. Jeśli jednak zależy nam na dostarczeniu do organizmu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, w sytuacji, gdy dostarczamy ich niewiele w naszej diecie, wtedy lepiej wybrać siemię lniane, które jest jego dobrym źródłem.
Badania cukrzycy
Badanie przeprowadzone wśród pacjentów chorujących na cukrzycę typu 2, mających zaparcia porównujące działanie babki płesznik i siemienia lnianego, wykazało poprawę w kontekście łagodzenia objawów zaparć, redukcji masy ciała oraz regulacji glikemii i gospodarki lipidowej (stężenie cholesterolu) zarówno podczas stosowania babki płesznik, jak i siemienia lnianego, jednak działanie siemienia było lepsze.
Wykorzystanie babki płesznik i siemienia lnianego
Ze względu na neutralny smak produkty te można wykorzystywać wszechstronnie, dodając do wypieków, owsianek, musli, jogurtów czy koktajli lub przygotowując z nich napar.
-
Franco i wsp. (2020). Psyllium (Plantago ovata Forsk): From evidence of health benefits to its food application.
-
Kajla i wsp. (2015). Flaxseed – a potential functional food source.
-
Parikh i wsp. (2019). Dietary Flaxseed as a Strategy for Improving Human Health
-
Soltanian i Janghorbani (2019). Effect of flaxseed or psyllium vs. placebo on management of constipation, weight, glycemia, and lipids: A randomized trial in constipated patients with type 2 diabetes.