×

Ostrzeżenie

JUser::_load: Nie można załadować danych użytkownika o ID: 360.
piątek, 03 sierpień 2018 12:24

Domowe sushi — jak wybrać dobrą rybę?

Przyrządzanie sushi w domu to prawdziwa sztuka. Osoby, które podejmują się tego zadania wcześniej zagłębiają nie tylko tajniki japońskiej kuchni, ale także poszczególne składniki. Surowa ryba musi być bowiem świeża, a do tego smaczna. W połączeniu z odpowiednimi dodatkami jest ucztą dla ciała i ducha. Podpowiadamy, gdzie i jak kupić dobre ryby.

 

Jedzenie surowych ryb wymaga wiedzy oraz umiejętności w zakresie ich przyrządzenia. Zanim jednak będziesz mógł przetestować w kuchni swoje kulinarne zdolności, wyruszysz na poszukiwanie odpowiednich składników do sushi.

To kultowe japońskie danie zakłada wykorzystanie konkretnych gatunków ryb i połączenie ich z ryżem oraz innymi dodatkami. Aby osiągnąć efekt, który pochwaliłby nawet Azjata całość powinna wyglądać estetycznie i elegancko.

Dobra ryba to podstawa

Jedzenie surowego mięsa i ryb ma rzesze zwolenników. Wiedzą oni, że te składniki pozbawione obróbki termicznej muszą być zatem świeże i bezpieczne dla zdrowia. Szukając doskonałej ryby zwróć uwagę na konkretne gatunki, jakie są polecane do sushi:

  • łosoś oceaniczny — lekko solony, wędzony, grillowany,
  • makrela — doprawiona octem lub sokiem z cytryny,
  • tuńczyk —sushi z jego udziałem nazywa się Tekkamaki, serwowane z płatami wodorostów nori oraz pastą wasali,
  • węgorz — ryba na surowo jest trująca. Aby wykorzystać go do przygotowania dania potrzeba wiedzy i umiejętności, dlatego w tym wypadku bezpieczniejszym wyborem będzie zamówienie sushi na wynos.

Gdzie kupić ryby i owoce morza na sushi?

Odpowiedzią są najczęściej lokalne sklepy rybne, które specjalizują się w sprowadzaniu gatunków ryb i owoców morza z całej Europy. Pamiętaj, aby sprawdzić opinie o danym punkcie i na zasadzie obserwacji dowiedzieć się, czy przechowuje produkty we właściwych warunkach.

Wybór ryby z supermarketu również może być dobrą decyzją, wiele z nich posiada bowiem stoiska ze świeżymi owocami morza, idealnymi do domowego sushi. Do przyrządzenia dania z Kraju Kwitnącej Wiśni zrezygnuj z ryb mrożonych.

Jak rozpoznać czy ryba jest świeża?

Znając cechy świeżej ryby łatwiej ocenisz, czy sprzedawany towar jest świeży oraz godny zaufania:

  • ryba nie powinna wydzielać intensywnego, drażniącego zapachu,
  • oczy powinny być wypukłe i lśniące,
  • mięso powinno zachować sprężystość, a więc po naciśnięciu ma wrócić na swoje miejsce, a nie zapadać się,
  • skrzela powinny być intensywnie czerwone.

Dodatki do sushi

Bez względu na to czy przyrządzasz danie w domy czy zamawiasz sushi na wynos masz do wyboru szereg dodatków, które podkreślą smak ryby i uzupełnią całą potrawę. Podstawą jest oczywiście odpowiednio ugotowany ryż (najczęściej krótkoziarnisty w zaprawie octowej, zawinięty w płaty alg morskich lub wodorostów). Do tego mieszanka warzyw i owoców morza. W Japonii bardzo popularne jest łączenie surowej ryby z ośmiornicami, krabami, krewetkami. Jeżeli nie masz możliwości zakupienia tych składników w godnym zaufania miejscu, dobrym pomysłem będzie zamówienie sushi na wynos przyrządzonego w dobrej restauracji.

Twój lifestyle

Jak zadbać o zdrowie jesienią? – Sprawdzone metody

Jak zadbać o zdrowie jesienią? – Sprawdzone metody

Jesień to piękna pora roku, pełna kolorów i wyjątkowego nastroju. Niestety to również czas, w którym spada poziom naszej odporności, czytaj dalej
Wybór odpowiedniej szkoły budowlanej

Wybór odpowiedniej szkoły budowlanej

Decyzja o wyborze ścieżki edukacyjnej jest kluczowa dla każdego, kto marzy o pracy w branży budowlanej. Szkoły budowlane, technika budowlane czytaj dalej
Równowaga między pracą a życiem osobistym

Równowaga między pracą a życiem osobistym

Coraz więcej osób doświadcza problemów związanych z nadmiarem pracy i brakiem czasu na życie osobiste. Utrzymanie równowagi między obowiązkami zawodowymi czytaj dalej
Najbardziej eksponowane fragmenty Orlej Perci

Najbardziej eksponowane fragmenty Orlej Perci

Orla Perć, biegnąca granią Tatr Wysokich, to najbardziej legendarny, ale i najtrudniejszy szlak w polskich Tatrach. Jest nie tylko wymagający czytaj dalej
Wolontariat uczniów IX Liceum w Częstochowie dla KS Norwid

Wolontariat uczniów IX Liceum w Częstochowie dla KS Norwid

IX Liceum Ogólnokształcące w Częstochowie - https://mlodzitejziemi.pl/ - jest znane z aktywnego zaangażowania swoich uczniów w działania Klubu Sportowego Norwid Częstochowa. Klub siatkarski czytaj dalej
Lublin świętuje europejskie wsparcie

Lublin świętuje europejskie wsparcie

11 maja w Lublinie odbyła się uroczystość z okazji Finału Dni Otwartych Funduszy Europejskich, która zgromadziła mieszkańców miasta i okolic. czytaj dalej
  • 1