Jedzenie surowych ryb wymaga wiedzy oraz umiejętności w zakresie ich przyrządzenia. Zanim jednak będziesz mógł przetestować w kuchni swoje kulinarne zdolności, wyruszysz na poszukiwanie odpowiednich składników do sushi.
To kultowe japońskie danie zakłada wykorzystanie konkretnych gatunków ryb i połączenie ich z ryżem oraz innymi dodatkami. Aby osiągnąć efekt, który pochwaliłby nawet Azjata całość powinna wyglądać estetycznie i elegancko.
Dobra ryba to podstawa
Jedzenie surowego mięsa i ryb ma rzesze zwolenników. Wiedzą oni, że te składniki pozbawione obróbki termicznej muszą być zatem świeże i bezpieczne dla zdrowia. Szukając doskonałej ryby zwróć uwagę na konkretne gatunki, jakie są polecane do sushi:
- łosoś oceaniczny — lekko solony, wędzony, grillowany,
- makrela — doprawiona octem lub sokiem z cytryny,
- tuńczyk —sushi z jego udziałem nazywa się Tekkamaki, serwowane z płatami wodorostów nori oraz pastą wasali,
- węgorz — ryba na surowo jest trująca. Aby wykorzystać go do przygotowania dania potrzeba wiedzy i umiejętności, dlatego w tym wypadku bezpieczniejszym wyborem będzie zamówienie sushi na wynos.
Gdzie kupić ryby i owoce morza na sushi?
Odpowiedzią są najczęściej lokalne sklepy rybne, które specjalizują się w sprowadzaniu gatunków ryb i owoców morza z całej Europy. Pamiętaj, aby sprawdzić opinie o danym punkcie i na zasadzie obserwacji dowiedzieć się, czy przechowuje produkty we właściwych warunkach.
Wybór ryby z supermarketu również może być dobrą decyzją, wiele z nich posiada bowiem stoiska ze świeżymi owocami morza, idealnymi do domowego sushi. Do przyrządzenia dania z Kraju Kwitnącej Wiśni zrezygnuj z ryb mrożonych.
Jak rozpoznać czy ryba jest świeża?
Znając cechy świeżej ryby łatwiej ocenisz, czy sprzedawany towar jest świeży oraz godny zaufania:
- ryba nie powinna wydzielać intensywnego, drażniącego zapachu,
- oczy powinny być wypukłe i lśniące,
- mięso powinno zachować sprężystość, a więc po naciśnięciu ma wrócić na swoje miejsce, a nie zapadać się,
- skrzela powinny być intensywnie czerwone.
Dodatki do sushi
Bez względu na to czy przyrządzasz danie w domy czy zamawiasz sushi na wynos masz do wyboru szereg dodatków, które podkreślą smak ryby i uzupełnią całą potrawę. Podstawą jest oczywiście odpowiednio ugotowany ryż (najczęściej krótkoziarnisty w zaprawie octowej, zawinięty w płaty alg morskich lub wodorostów). Do tego mieszanka warzyw i owoców morza. W Japonii bardzo popularne jest łączenie surowej ryby z ośmiornicami, krabami, krewetkami. Jeżeli nie masz możliwości zakupienia tych składników w godnym zaufania miejscu, dobrym pomysłem będzie zamówienie sushi na wynos przyrządzonego w dobrej restauracji.